VBS Blank-Wend Welzijn en Veiligheid


Ga naar inhoud

medicatie toedienen op school

documenten

enkel met bijgevoegd -
door ouders ingevulde en ondertekende brief ' Medicatie op school' -
kan je als personeel medicamenten toedienen aan leerlingen.


Medicijnen op school
sommigen geven zomaar een pilletje (bron Klasse)



Sommige scholen geven ook zonder voorschrift een pilletje als een kind zich ziek voelt. Soms is dat een onschuldig kindermedicijn, maar ook volwassen medicijnen als Immodium, Motilium en Aspirine vinden hun weg naar de schoolapotheek. Nochtans is een leraar of directeur die op eigen initiatief een medicijn toedient, strafbaar.
Een aantal scholen hebben een officiële EHBO-kast zonder medicijnen én een verborgen apotheek mét medicijnen. Heel vaak vind je hier ook medicijnen die over tijd kunnen zijn. Scholen die met het clb samenwerken hebben een beter uitgedacht medicijnplan. En in scholen die goed met ouders en leraren communiceren, worden minder stiekem medicijnen toegediend en genomen.
Medicijnen zijn niet zo onschuldig als we denken. Sommige kinderen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in medicijnen. Sommige medicijnen kunnen ook reageren op andere medicijnen die de leerling thuis al heeft genomen. Een volwassen dosis is voor een kind soms al een overdosis. Een foute toediening kan hem in shock of in een coma brengen. Enkel dokters en andere medische beroepen kunnen een juiste diagnose stellen en bepalen welke medicijnen en dosis die leerling nodig heeft. Een leraar die dat doet, is strafbaar. Als er iets fout loopt, kan hij aansprakelijk worden gesteld.
Wat staat er in de wet?
" In België is iedereen verplicht hulp te verlenen aan een persoon in nood. Wanneer je zelf geen gevaar loopt, ben je verplicht de hulp te bieden die je kent en kunt geven.
" Het toedienen van medicijnen valt niet onder eerste hulp. Dat is voorbehouden aan artsen, apothekers en andere medische beroepen. Andere personen die medicijnen geven, zijn wettelijk strafbaar.
Durf medicijnen bannen. Basis voor een veilig beleid op school
" Op eigen initiatief medicijnen toedienen doe je niet.
" Is een leerling te ziek om de lessen te volgen, dan hoort hij niet thuis op school.
" Wordt de leerling ziek tijdens de lesuren, vraag dan de ouders om het kind te komen ophalen. Lukt dat niet, raadpleeg een dokter. Alleen hij kan de juiste diagnose stellen. Crisis? Contacteer 112!
" Slechts als kinderen regelmatig medicijnen nodig hebben, en die niet thuis kunnen worden gegeven, kan de school ze toedienen. Op voorwaarde dat de ouders een ondertekend doktersattest meegeven met naam van de arts, de leerling en de ouders, de naam van de medicatie en de vorm (pilletjes, siroop…), het tijdstip waarop de medicatie wordt gegeven, de hoeveelheid, de wijze van bewaring en voorzorgen en ongewenste








vandaag is het en de website werd bijgewerkt op 03 mei 2013 | karel.orroi@demare.be

Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu